Skip to main content

Tilbage i starten af 2023 var Hjalte Lærke et ubeskrevet blad i FC Helsingør-regi. Et godt netværk i fodbolddanmark og fokuseret scouting satte dog hurtig fokus på det unge talent, og beslutningen om at få ham til Helsingør skulle heller ikke overvejes to gange.

“Hjalte har kun været hos os i et lille års tid, hvor vi igennem vores gode netværk fik nys om en meget dygtig U17-spiller i FA 2000. Vi skulle kun scoute ham i en enkelt kamp, for at vide, at dette absolut var en dygtig spiller med et meget spændende potentiale. En meget spilintelligent og teknisk dygtig venstrebenet spiller, så det var ikke en svær beslutning at tage Hjalte ind i FCH Akademiet.” Udtaler akademidirektør Kenneth Rasmussen.

FC Helsingør indgik i november en ungdomskontrakt med det dengang 15-årige stjernefrø. Hjalte har siden sin skiftet til Helsingør fra FA2000 imponeret på både FC Helsingørs U17 og U19-hold, og selvom han i mellemtiden er fyldt 16 år, er talentet, præstationerne og udviklingen er da heller ikke til at tage fejl af, hvis man spørger Kenneth Rasmussen.

“Siden sin start i FCH har Hjalte haft en meget opadgående udviklingskurve og der gik derfor ikke lang tid før vi valgte at skrive en kontrakt med ham. Han har opretholdt den gode videreudvikling og træner efterhånden mest med U19 og har spillet de sidste par U19-kampe. Ydermere har han haft sine første træningspas med vores førstehold.”

Dette er heller ikke gået ubemærket hen i det store udland, hvor Hjalte netop er vendt tilbage efter en uges prøvetræning på akademiet i Empoli, Italien. Hjalte har boet på akademiet og fulgt hverdagen på lige fod med resten af det italienske U17-hold.

“Derhjemme er jeg vant til at gå i skole og derefter til træning, men her bor jeg på akademiet og spiser sammen med holdet. Dagene er meget strukturerede, og alt er planlagt på forhånd, så man ved præcis, hvornår der er morgenmad, restitution, træning osv. Det skal man lige vænne sig til.”

Det er ikke kun hverdagen på akademiet, som er uvant for midtbanespilleren. Træningen er, som man måske kender det fra italiensk fodbold, en smule mere fysisk.

“Der er en højere intensitet i spillet her. De spiller også mere med lange bolde, hvor vi i Danmark er mere vant til at opbygge spillet nedefra. Og så er det selvfølgelig også lidt mere fysisk – de river lidt mere i trøjen her.”

Heldigvis er fodbold i sidste ende stadig fodbold, og med et åbent sind og masser af gåpåmod kan man komme langt.

“Alt foregår på italiensk, så det er lidt udfordrende. Heldigvis er der andre udlændinge på holdet, som også taler lidt engelsk og kan hjælpe mig. Man kender jo heldigvis mange af øvelserne, så det handler bare om at observere og give den en skalle.”

Selvom Hjalte blot har været afsted i en uge, og der ikke er nogen snak om kontrakter og fremtid endnu, giver det alligevel et selvtillidsboost og motivation til at bygge videre og arbejde endnu hårdere, når træningen igen foregår på dansk i de velkendte omgivelser i Helsingør.

“Det motiverer mig selvfølgelig at tage sådan en tur og prøve kræfter med andre omgivelser og et andet miljø. Det er altid godt at blive testet på forskellige måder, og selvom ingen ved, hvad fremtiden bringer, er jeg en oplevelse rigere og klar til at fortsætte min udvikling derhjemme.”

Det er ikke alle, der får muligheder som denne, men arbejdet passer ind i FC Helsingørs akademis strategi og stærke fokus på ikke blot at udvikle dygtige fodboldspillere, men også hele mennesker, som kan påtage sig udfordringer som denne og vokse med dem og tage læringen med sig videre.

Kenneth Rasmussen er da også stolt over at kunne sende en talentfuld ung spiller ud i verden velvidende, at forarbejdet er på plads.

“Det er med stor glæde og stolthed at vi kan sende Hjalte Lærke på et træningsophold i Empoli. Vi har mærket interesse for hans gode præstationer og det kom derfor ikke som den store overraskelse at vi fik en officiel henvendelse fra Empoli i Serie-A. Det er en cadeau til Hjalte og hans hårde arbejde og dedikation, samt til alle vores Akademitrænere og deres gode daglige arbejde med vores akademispillere. Det bliver kun endnu mere interessant at følge Hjalte og hans videreudvikling, efter dette spændende ophold i Empoli.”