Skip to main content

FC Helsingør er i Superligaen! Det umulige blev muligt i Viborg søndag aften, da FCH efter en halv times nervepirrende omkamp spillede 2-2 mod Viborg FF. Dermed kvalificerede Christian Lønstrups drenge sig til den bedste række på reglen om flest scorede mål på udebane.

Selvom oprykningen således kom i hus på mindst mulige margin, var der intet tilfældigt over præstationen, der givetvis vil komme til at stå som den største, et fodboldhold fra Helsingør nogen sinde har præsteret.


Efter 1-1 i det første opgør onsdag aften i Helsingør, indtog superligamandskabet fra Viborg den helt store favoritrolle og ikke mange havde vel reelt forestillet sig, at de fuldtidsprofessionelle midtjyder kunne få problemer i egen hule. Men operaen er som bekendt ikke færdig, før den fede dame har sunget og hun sang smukkere end nogensinde før, denne milde juni aften i Viborg.

FCH-træner Christian Lønstrup havde på forhånd varslet ændringer i sin startellever, for at sikre sig friske ben. Det betød af begge backs blev skiftet – med Johannes Ritter og Frederik Bay startende i stedet for Ricki Olsen og Mathias Johannsen – og at Mikkel Basse startede inde i en central midtbanerolle som erstatning for Tobias Christensen. En særdeles klog disposition, skulle det vise sig og en demonstration af den bredde der er i FCH-truppen.

Det var ventet at hjemmeholdet ville komme blæsende og det forsøgte Johnny Mølbys tropper også. Der var bare ikke så meget idé i Viborg-opspillet, der var let at trevle op for FCHs tre-back kæde og løbestærke kanter.

Som kampen skred frem, fik FC Helsingør sat spillet længere fremme og det stod klart, at de blå sagtens kunne være med i denne skæbnekamp, der blev sendt direkte på TV3+.

Nulløsningen ved pausen demonstrerede meget godt, at begge hold manglede slutprodukt i angrebsspillet og det målløse opgør betød fortsat, at Viborg ville snuppe Superligabilletten på det udebanemål de scorede i Helsingør.

Der skulle dog kun gå et kvarter, så var dén scoring neutraliseret. André Riel spillede en sublim tværbold igennem Viborg-forsvaret og her kom indskiftede Tobias Christensen stormende. Han måtte i første omgang se Walter Viitala i Viborg-målet redde, med “Tobi” var over returen og kunne behersket sende det i nettet til 0-1.

En scoring der sendte euforiske bevægelser gennem de mere end 100 FCH-fans, der fyldte lydkulissen godt i den tætte kamp. Dermed sad FC Helsingør nu med Superliga-adgangen.

Jonas Kamper fik chancen for at udligne for hjemmeholdet, men skarpheden svigtede og i stedet var FCH tæt på ved et par lejligheder. Både Mathias Johannsen og Rasmus Minor Petersen havde mulighederne, men formåede ikke at øge føringen.

Gravkammerstemningen steg på Energi Viborg Arena, men små ti minutter før tid, lykkedes det endelig De Grønne at få udlignet. Kristoffer Pallesen fik trukket sig fri af Mads Aaquist og centrede en lav hård bold ind i feltet. Her kom Søren Reese til og stødte kuglen i nettet, uden chance for Mikkel Bruhn.

Den stilling holdt de 90 minutter ud og derfor måtte de to hold ud i en halv times omkamp. Der var bare spillet få minutter, da Viborg fik vendt opgøret på hovedet. Christian Sivebæk kopierede sin bedrift fra det første opgør i Helsingør og servede en perfekt bold ind foran FCHs mål. Her kom indskiftede Mikkel Vestergaard flyvende og hovedstødte bolden i nettet, uden for Mikkel Bruhns rækkevidde.

På dette tidspunkt sad de fleste nok med fornemmelsen af, at FC Helsingør var et slagent mandskab. Men spillerne troede stadig på muligheden og en engageret André Riel fik tændt op under troen på FCH-tribunen.

Det var tæt på, at Mads Aaquist fik sendt den magiske scoring i nettet, men heldet var ikke med den lille fighter. Man skulle tro, at Viborg dermed var advaret om risikoen for en FCH-scoring, men sådan virkede det ikke. Tre mand gik i luften med en fremrykket Rasmus Minor Petersen, der kunne heade et langt udspark fra Mikkel Bruhn direkte ned til André Riel.

FCH-topscoreren viste alt sin coolness og bragede bolden op i nettaget til udligning 2-2. Dermed var oprykningskortet igen på FCH-hænder og således blev det. De sidste otte minutter spillede FCH klogt bolden rundt og lod sig ikke presse af et stadig mere desperat hjemmehold.

Efter ét minuts tillægstid kunne jublen bryde ud blandt FCHs spillere, ledere og fans – til euforiske jubelscener. Der blev festet på grønsværen, i omklædningsrummet og igen på grønsværen, før en flok lykkelige spillere kunne sætte sig i en festklædt spillerbus og returnere til Sjælland.

– Det er noget af det vildeste, jeg har prøvet efter mine børns fødsler og lignende. Det ligger tæt op af mesterskaber og lignende, men det her er noget helt andet. Jeg er vildt stolt, og over to kampe, var det helt fortjent, at det var os, der tog pladsen i Superligaen, sagde Lønstrup til Helsingør Dagblad.

– Jeg troede på det, selvom vi kom bagud, men ligesom spillerne, skulle jeg også være skarp på sidelinjen, og de rokeringer vi lavede, hvor vi ved 1-2 gik i fire-mandsforsvar og Minor i angrebet for så at lave om igen ved 2-2 fungerede, som det skulle. Spillerne lyttede selvom de var trætte, og de prøvede og blev belønnede. Og så havde vi også de nødvendige marginaler, tilføjede Lønstrup.

ALKA Superliga Playoff, 2. kamp
Søndag d. 4. juni 2017, kl. 18 på Energi Viborg Arena

Viborg FF – FC Helsingør
2-2 (0-0). Tilskuere: 5.202
0-1 Tobias Christensen (60)
1-1 Søren Reese (83)
Forlænget spilletid:
2-1 Mikkel Vestergaard (93)
2-2 André Riel (112)
Samlet score 3-3: FC Helsingør rykker op i ALKA Superligaen

FC Helsingør (3-5-2): Mikkel Bruhn – Martin Fisch, Andreas Holm (Anf), Rasmus Minor Petersen – Johannes Ritter (72.: Ricki Olsen), Mikkel Basse, Vito Hammershøy-Mistrati, Mads Aaquist, Frederik Bay (65.: Mathias Johannsen) – André Riel, Pierre Larsen (55.: Tobias Christensen).
Ikke benyttet: Aris Vaporakis (M), Lucas Ohlander, Morten Hegaard, Essam Salamoun.
Cheftræner: Christian Lønstrup

Advarsel: Mikkel Vestergaard (112), Viborg FF. Ricki Olsen (88), Mads Aaquist (109), Tobias Christensen (120), alle FC Helsingør.

Dommer: Jakob Kehlet